B&K - Tidningen - 1982 - Nummer 5 - Skip: vitaminernas konung?

Skip: vitaminernas konung?

Sidan skapad 2002-08-17
Uppdaterad 2002-08-17

Text: Ove Rytter

Sök på B&K:s webbplats

Svenne köpte sin SKIP-butik 1975. Här finns alla produkter prydligt uppradade på hyllorna.
- Man behöver inte äta dem alla, säger Svenne. Men den som inte sköter sin kost perfekt har ett bra komplement i preparaten.
Svenne Andersson, kallad Mr SKIP, ligger bakom Svenska Kraft-Idrottsprodukter.
Bilar har alltid varit Svennes största fritidsintresse. Idag har han en häftig Corvette, sin firmabil och denna Cheva Monza med 750 Din-hästar under huven. Han har svenskt rekord i SA-klassen på tävlingssträckan 402 meter med detta muskelpaket.
 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 5/1982:

Att SKIP är ett etablerat företag i vitaminbranschen vet alla som besökt ett gym. Deras tröjor och reklam syns överallt.

Vem är det då som satsat på att sprida alla dessa burkar och piller ut i vårt land? Götgatan, året är 1965, två grabbar står på gamla "Friskis" i Stockholm och svettas under en bågnande skivstång. Under vikterna pustar Svenne Andersson och bakom honom manar träningskompisen Keith Bourne på. Den förstnämnde är idag mer känd som "Mr SKIP" himself.

"SKIP-Svenne", som han också kallas, började träna tillsammans med Keith som var en av dåtidens storheter i svensk bodybuilding. Keiths teorier och program var inte av det vanliga slaget, vilket även Svenne fick känna på. Ena dagen var det gräddtårta till frukost för att få upp hårdheten i kroppen, medan andra dagen bjöd på helt nya överraskningar.

För att försöka komma fram till mer vettig kosthållning och försöka lära sig mer, studerade Svenne näringsfysiologi under en period. Det krävdes inte särskilt avancerad forskning för att förstå att något var på tok. Ett nytt intresse hade väckts till liv hos den nyfikne unge bodybuildern.

- Jag tog kontakt med kunnigt folk på näringsfrågornas många områden. 1970 tyckte jag att det var dags att göra något radikalt, säger Svenne. På svenska marknaden fanns bara lite amerikanska vitamin- och proteinpreparat.

- Jag kollade möjligheterna att tillverka eget proteinpulver och egna proteintabletter. Så småningom hittade jag medhjälpare som var kunniga och kapabla att ta fram vad jag ville ha.

Snart var den första stapplande postorderförsäljningen igång. Sortimentet var inte särskilt stort jämfört med dagens flora av preparat. SKIP började så sakteliga bli ett känt namn i kraftsportkretsar. Men fortfarande var det mycket små kvantiteter det rörde sig om.

- Plötsligt tog försäljningen oväntad fart. En veckotidning hade gjort reportage om preparatet "Ino-cholin minus" och beställningarna kom i dubbel bemärkelse som på posten.

Sortimentet utökades. Dr Gåvert på Karolinska institutet i Stockholm hjälpte till med forskningen gällande aminosyrornas inverkan på varandra. Nya proteiinblandningar såg dagens ljus.

Egen affär

1975 köpte Svenne en hälsokostaffär på Birger Jarlsgatan. De dammiga gamla burkarna på hyllorna byttes successivt ut mot det egna SKIP-sortimentet. Nu hade marknadsföringen kommit igång på allvar. Uffe Bengtsson var uppknuten som reklampelare. Han åkte runt på stan med en häftig VW-cabriolet med SKIP-reklam.

- Jag träffade Uffe 1973 då han vann senior SM i bodybuilding. Jag blev imponerad av grabben eftersom han fortfarande var junior.

- Att det sedan visade sig vara en utomordentlig trevlig och idérik kille var ju heller inget minus. Uffe testade alla produkter och kom med goda råd. Det var minsann en "finsmakare" som testade grejorna. Han drog sig verkligen inte för att slå ned på smådetaljer som gjorde att vi fick tänka om.

Måste vi äta piller? Men är det då nödvändigt att äta alla dessa piller och pulver? Är det inte slöseri med pengar att köpa tillskotten?

- Jag anser inte att man behöver äta alla preparat under samma period, säger Svenne.

- Varje vitamin har sin speciella funktion i kroppen. För att veta vad du skall äta och hur mycket måste man utgå från vad du har för syfte med träningen, din kroppsvikt, träningsintensitet och normala kost.

- Den kritik som riktas mot vitamin/proteintillskott har ofta ovederhäftiga undersökningar som utgångspunkt. De är inte gjorda med hänsyn till hårt tränande idrottsmän.

- Dessutom är det väldigt få människor som i det dagliga livet klarar av att äta ur den rekommenderade kostcirkeln.

Att vitaminbranschen var ett känsligt område har Svenne fått erfara i många sammanhang.

- Jag fick t ex inte annonsera i det officiella bodybuildingorganet Hercules! De sade alltid att "det inte fanns utrymme" eller någon annan konstig bortförklaring, trots att de knappt kunde fylla tidningen med material.

- Dessutom såg utgivaren till att jag inte fick ha reklam vid SM i bodybuilding. Minst sagt dålig stil eftersom de tävlande indirekt fick lida av det. Pengarna från reklamen gick ju till de aktiva...

- Självklart var den enkla förklaringen att han var rädd för konkurrens med sina egna preparat. Dessa sålde han för fullt i tidningen och vid tävlingar!

"Fastest Protein delivery"

Det är inte helt utan sanning SKIP säger sig ha "fastest protein delivery" (snabbaste proteinleveranserna). Sedan barnsben har bilar legat Svenne varmt om hjärtat. Idag har han svenska rekordet i den så kallade SA (Street Altered)-klassen. Rekordet lyder på 8,9 sekunder på tävlingssträckan 402 meter!

- Jag började tävla med en egenhändigt hopplockad Chevrolet Camaro. Den var alldeles för långsam i dessa sammanhang. Camaron såldes och i stället köpte Svenne något av det häftigaste som går att få tag på i gebitet, en chevrolet Monza med 750 Din-hästar under huven.

- Med denna skapelse vann jag Dragracing international på Mantorp inför 30 000 åskådare. En härlig känsla!

- Bilsport är som bodybuilding, power och kraftexplosion, ler Svenne.

Det var faktiskt först 1977 Svenne lät trycka upp de första; idag så populära, SKIP-tröjorna. Idag finns ett 30-tal motiv. Även på vitaminsidan utvecklas nya idéer.

- Just nu är vi färdiga med er produkt kallad Fenylalaninkapseln. Detta är en typ av aminosyra som i allra högsta grad påverkar muskeltillväxten. Jag försöker hitta alternativ till de farliga anabola steroiderna som florerar på marknaden.

- Vi har fått hjälp av professor Shervi Foree med denna produkt och hoppas mycket på den. Förra året satsade SKIP 800 000 kr på enbart reklam och sponsring av tävlande. Kanske får vi aldrig ett helt klart svar på hur bra deras produkter är.

- Det bästa sättet måste vara att prova sig fram själv, säger Svenne då vi tar avsked.

- Själv är jag övertygad om att jag själv fått mycket bättre resultat under min hårdträningsperiod om jag haft tillgång till alla dessa laboratorietestade preparat som finns idag, avslutar han ...