Under den här vinjetten kommer vi att presentera läsarnas egna mattips framöver. Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla er som redan skickat in egna specialrecept. Men vi vill ha fler! Har du någon god/nyttig/närande maträtt på lager? Tveka inte - skriv till oss! Införda recept belönas med en B&K T-shirt.
Detta nummers mattips kommer att handla om bröd. Det första receptet kommer från Lena Trulsson:
"Här kommer mitt specialrecept på bovetebullar. Jag har delat ut detta recept till höger och vänster det senaste året. Alla tycker bullarna är jättegoda. Dessutom är de nyttiga."
- 3 dl krossat eller helt bovete
- 2 dl vetekross
- 1 ½ dl linfrö
- 1 ½ dl russin
1. Häll över 9 dl kokande vatten och låt det sedan stå i ca 10 timmar. Rör sedan i:
- 50 g jäst
- 2,5 dl ljummet vatten
- 2 tsk salt
- 2 tsk kummin
- 1 l grahamsmjöl
- 2 ½ dl solroskärnor
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl sojamjöl
2. Låt detta jäsa i ca 1 timme. Gör sedan platta bullar som får jäsa i ytterligare 30 minuter.
3. Grädda i ugn 250-275° i ca 12 minuter.
Nästa tips kallas "äppelbullar" och är inskickat av Lennart Pettersson i Malmö. 3 st bullar:
- 5 dl mjölk
- 100 g jäst
- 4 dl äppelmos (osötad)
- ca 2 ½ dl rågsikt
- Rör ut jästen i den ljumma mjölken.
- Tillsätt äppelmoset och rågsiktet.
- Arbeta degen jämn och smidig, låt jäsa till dubbel storlek.
- Dela i tre delar och forma till runda limpor. Nagga och låt jäsa på plåt.
- Grädda i 200° grader i ca 30 minuter.
- Pensla med vatten och låt svalna under duk.
Nästa brödbakare heter Viola i Trollhättan:
"Människan är vad hon äter säger man och att rätt kost är lika viktig som rätt träning. Jag hoppas att detta recept skall hjälpa någon på vägen. Brödet tar lite tid att göra i ordning men det är värt besväret. Det mättar bra, har god hållbarhet och innehåller inte socker eller fett":
- 3 tsk salt (helst havssalt) 10 dl vatten
- 3 dl linfrö
- 4 dl hela vetekorn
- 4 dl råg eller vetekross
Låt alltsammans koka samman i 15 minuter. Låt svalna till baktemperatur (ca 37°).
- 50 g jäst
- 3 dl vatten
- 4 dl grahamsmjöl 10 dl vetemjöl lite anis
- Blanda jästen med vattnet och rör ut detta i den färdigkokta gröten.
- Tillsätt grahamsmjölet och baka ut med vetemjölet och tillsätt anis efter tycke.
- Låt jäsa i ca 1 timme.
- Skär upp degen i 4 lika stora bitar och dela dessa i ytterligare 4.
- Baka ut till bullar och låt dessa jäsa på plåten i 40 minuter.
- Grädda i 175° ca 15 minuter.