Grand Gym, Linköping
En eldsjäl gör sällan något halvdant, utan löper linan ut. Han ställer sina krav högt och lämnar inget åt slumpen. Ett gym blir vad man gör det till, därför är ägarens förhållande till sporten alltid en bra indikator på hur gymmet sköts.
Det är uppenbart att det är en perfektionist som fått bestämma det inredningstekniska på Grand Gym i Linköping. En gammal knäckebrödsfabrik har förvandlats till ett supermodernt gym. Ett arbete kantat av problem och inte minst utgifter.
Vad som ofta skiljer agnarna från vetet bland gymägare är hus pass seriöst de ser på själva sporten. Det finns gott om gymföreståndare, som inte själva efterlever det dom förespråkar. Tyvärr sjunker då entusiasmen för själva sporten och därmed för gymskötsel och aktiviteter. Men om man förenar nytta med nöje kan man komma långt. Gym i lägenhet
De två entusiasterna bakom Grand Gym heter Sören Mickelsen och Dan Svensson. De "bygger" båda två. Sören har tidigare varit brottare, men sedan några år har han bara sysslat med bodybuilding och satsar på att tävla så småningom.
Sören och Danne hade tidigare ett gym i Alby utanför Stockholm. Gymmet var inrett i en vanlig fyrarumslägenhet!
Jämfört med det nuvarande gymmet var det en garderob.
Då iden med att starta ett större och bättre gym föddes var båda helt överens om att de inte skulle slå sig ned i Stockholm. Sören berättar:
- Vi tyckte att det började bli överetablerat i huvudstaden, därför bestämde vi oss för att söka oss till en mindre stad.
De hade svårt att bestämma sig för var de skulle starta på nytt. I tveksamhetens tecken funderade de på städer som Östersund, Jönköping och Örebro, men de fastnade aldrig riktigt för något av förslagen. Till slut blev det Linköping. Det var nu slitet började.
Rikligt med syre
Först var de tvungna att bygga om hela lokalen för att den överhuvudtaget skulle gå att använda. Man satte in en luftkonditioneringsanläggning, som snarare är dimensionerad för en fabrikslokal än ett gym. Men Sören poängterar hur viktigt det är med bra luft i en träningslokal.
- Om det är dåligt med syre i en lokal blir det både jobbigt och tråkigt att träna. Muskulaturen behöver mycket syre för att den ska bli maximal effekt vid ett träningspass. Att träna hårt med syrebrist är verkligen inget att rekommendera. Men anläggningen var en tung utgift. Inte mindre än 200 000 fick vi punga ut med.
Efter mycket planerande av gymmet bestämdes det var alla redskap skulle stå.
- Vi tillbringade närmare tre veckor med att fundera ut hur den perfekta lösningen skulle se ut, berättar Sören. Vi ville uppnå den perfekta placeringen för att undvika onödiga köer och trängsel.
Bygger ut
Det blev mycket slit både natt och dag för att bli klara till premiären. Den 1 november förra året hade Sören och Danne varit uppe i tre dygn i sträck och de var helt slut när dörrarna slogs upp.
- Det jobbigaste vi gjort i hela vårt liv, suckar Sören.
Nu är det full fart på gymmet. Man har till och med bestämt sig för att bygga ut ytterligare 100 m2. På den ytan kommer tonvikten att läggas vid stretching, magträning och motionscyklar. En bit ska skärmas av och användas som klubbrum och utanför kommer det att bli servering på somrarna. Man saknar bastu på gymmet, men i framtiden hoppas Sören och Danne att de ska kunna lösa den detaljen också.
Utanför gymmet flyter den vackra Stångån fram. Vid sidan ringlar sig en liten parkväg fram som fungerar perfekt som motionsslinga. Så om man trots allt inte tycker att luften inomhus är till räckligt fräsch och man vill ge hjärtat lite extra motion finns inga hinder.