B&K - Tidningen - 1982 - Nummer 3 - Matsidan: Ägg

Matsidan: Ägg

Sidan skapad 2002-03-11
Uppdaterad 2002-03-11

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Från B&K Sports Magazine 3/1982:

Ägg är bra och billig idrottsmat. Men tyvärr sträcker sig fantasin bara till vanlig omelett, ett kokt ägg eller kanske ett stekt. På matsidan idag har vi experimenterat fram tre äggrätter som är jättegoda. Prova själv får du se!

Vad sägs om hawaiiansk äggröra? Det har du aldrig provat förut! Jag lovar rätten är jättegod. Upphovsmannen till denna exotiska rätt heter Johan Tornblad från Restaurang Annorlunda. Av rätten att döma förstår du kanske varför matstället fått detta namn.

Johan menar att man inte ska vara rädd för att experimentera med mat. Så småningom kommer man på en riktig läckerhet, som t ex denna sagolikt goda äggröra.

Palmmärg är kanske en ny bekantskap för många. Detta är precis som namnet säger märgen i en palm. Jättegott! Påminner både i smak och konsistens om sparris. Finns att köpa i de flesta välsorterade matvarubutiker (på burk).

Ägg har fått bilda basen i dessa rätter. Produkten är tacksam så tillvida att man kan kombinera den med i stort sett vad som helst som finns hemma. En omelett t ex kan fyllas med det mesta utan att skära sig.

Ett ägg utan skal innehåller per 100 g ungefär:

  • 160 Kcal
  • 12,2 g protein 
  • 11,3 % fett 
  • 73 g vatten
  • 0,4 g kolhydrater

Ett normalstort ägg väger 60 g, vilket betyder att du får i dig drygt hälften av ovanstående i varje ägg.

Att ägg är bra "byggarmat" bevisar lacto-ovovegetarianerna, som valt just ägg som kompletterande produkt till den vanliga vegetariska dieten. Valet har fallit på just ägg eftersom det innehållsmässigt är komplett även med aminosyror, vilka är mycket viktiga för muskeltillväxt. Äggsalladen är härlig sommarmat. Lätt att göra i ordning och ta med i matkorgen till stranden eller på cykelturen.

Den gratinerade omeletten är bra bjudmat. Du kan göra omeletten helt färdig innan middagsgästerna kommer. Då det ringer på dörren är det bara att sätta in omeletterna i den uppvärmda ugnen och gratinera dem. Praktiskt, gott och framförallt nyttigt!

Hawaiiäggröra 

  • 3-4 ägg
  • palmmärg
  • skivad ananas (helst färsk) 
  • tomat
  • cirka 50 g ost (mager typ) 

Tillagning:

  1. Vispa ihop allt.
  2. Stek i panna på svag värme, så att osten smälter ordentligt. 
  3. Garnera med färsk ananas.

Äggsallad

  • 3 ägg i klyftor 
  • 150 g keso
  • 1/4 gurka 
  • 1 tomat
  • några rädisor
  • lite rostbiff eller skinka 
  • hackad gräslök 

Tillagning:

  1. Bara att blanda och servera. Passar utmärkt till matkorgen.

Gratinerad omelett 

  • 50-100 g ost
  • 3 ägg
  • 1 tomat
  • skinka, kyckling eller vad som finns hemma

Tillagning:

  1. Grädda omeletten på vanligt sätt.
  2. Lägg omeletten på ett ugnsfast fat och lägg i tomaten och skinkan.
  3. Strö över osten och gratinera i ugn 225° tills omeletten har en gyllenbrunfärg. Servera med grönsallad.