B&K - Tidningen - 1982 - Nummer 1 - Vegetariska läckerheter

Vegetariska läckerheter

Sidan skapad 2002-02-07
Uppdaterad 2002-03-11


Andreas Cahling

 
Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 01/1982:

Att vara vegetarian och seriös idrottsman är en utmärkt kombination. Detta säger Andreas Cahling som är Sveriges enda proffs i bodybuilding. Andreas är den enda svenske kroppsbyggare som vunnit en världstitel i sporten, Mr International 1980.

De flesta atleter har tidigare sett kött som den enda riktiga födan för att få bra resultat av träningen. Men Andreas är ett levande exempel på att detta är felaktigt. Han är sedan snart fem år tillbaka så kallad lakto-ovo vegetarian. Detta innebär en helt vegetarisk kost som kompletteras med ägg och vissa mejeriprodukter.
 
Då han ätit sin sista köttbit övergick han även till att äta mat som var så obehandlad som möjligt. Rå frukt, nötter, sädesprodukter, råa grönsaker utgör tillsammans med ägg och mejeriprodukter basen i hans diet. Mejeriprodukterna måste innehålla lite fett eftersom just detta fett kan vara svårt att få bort då det är dags att deffa inför en tävling.
 
Att dricka till maten anser Andreas vara helt fel. Han dricker helst ca 30 minuter före varje måltid. Han menar att vätskan annars späder ut matsmältningsvätskorna vilket gör att kroppen får svårare att ta hand om maten.

Rätterna som Andreas här bjuder på är onekligen lite ovanliga. Andreas brukar i Kalifornien ofta gå på en fransk-vegetarisk restaurang. De här rätterna brukar finnas på deras omfattande meny. Ingredienserna hittar du i vilken välsorterad hälsokostaffär som helst. Dessutom så är rätterna billiga. Inget dyrt kött eller andra kostsamma produkter krävs för att tillreda dem. Men Andreas är också själv duktig på matlagning.

Med hjälp av Restaurang Annorlundas utmärkta kock har vi här gjort Andreas favoriträtter. De är faktiskt inte alls speciellt krångliga att göra i ordning. Även om rätterna tar lite extra tid att laga så är det värt besväret. Detta är verkligen delikat mat för en idrottsman som är kräsen med vad som finns på matbordet. Att börja med en kall soppa är en utmärkt början på en festmåltid. Gaspachusoppan har en mild grönsakssmak. Tofusalladen innehåller som namnet förtäljer tofu, vilket är en form av sojabönpasta, som är en mycket proteinrik produkt. För att få lite extra smak på tofun brukar Andreas strö hackad mandel över anrättningen.

En glad överraskning var Andreas eget specialrecept, vi kan väl kalla det "Andreas äggplantegratäng". Denna består av Aubergine och mycket andra grönsaker. Aubergine kallas även för äggplanta och har en mild smak. I sin konsistens påminner den om biffkött vilket gjort den till ett populärt matalternativ i många länder. 

Efter denna festmåltid utbrast Andreas i ett "smaskens" och av hans min att döma var han även mätt och belåten. Varför inte prova dessa vegetariska delikatesser?

Tofusallad

  • 100 gram tofupasta
  • 2 tomater
  • rödpaprika
  • alfalfa
  • grönsallad

Tillagning:

  1. Tärna tofupastan, tomaterna, paprikan och salladen i småbitar.
  2. Blanda och lägg alf-alfan ovanpå salladen.

För att få lite extra smak på anrättningen så brukar Andreas strö lite sötmandel över.

Kall Gaspachosoppa

  • 1/4 gurka
  • 2 tomater
  • 3 tsk vegetarisk buljong eller lite kallpressad solrosolja
  • lite osötat fullkornsbröd
  • 1 lök
  • lite persilja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk paprikapulver

Tillagning:

  1. Koka upp buljongen med den hackade löken.
  2. Rör i fullkornsbrödet i smulor, vispa ordentligt.
  3. Pressa vitlöksklyftorna, häll saften i buljongen.
  4. Dela tomaterna tvärsöver och pressa ur allt innehåll, tärna resten.
  5. Tärna gurkan och häll i hälften i buljongen, resten kan användas som garnityr.
  6. Låt buljongen kallna och strö över persilja och paprikapulver.

Servera gärna soppan med ett glas yoghurt och ett grovt bröd.

Andreas äggplantegratäng

(4 pers)

  • 1 stor aubergin
  • 1 rödpaprika
  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 100 gram färska champinjoner
  • 4 tomater
  • några ostskivor
  • ½ tsk rosmarin
  • 1/4 tsk vitlökspulver
  • 1/4 tsk vitpeppar
  • kallpressad solrosolja

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Skär auberginen på längden i 4 delar, dela dom sedan i cirka 5 cm långa bitar. Lägg i vatten och låt koka i ca 10 minuter. Häll av vattnet.
  3. Hacka löken, skiva svampen och tärna paprikan.
  4. Slå 4 msk olja i en kastrull och fräs grönsakerna. Tillsätt alla kryddorna.
  5. Låt alltsammans koka i 5 minuter.
  6. Smörj en eldfast form och täck botten med auberginebitarna. Fyll på med de frästa grönsakerna.
  7. Lägg på skivade tomater och täck slutligen formen med ostskivor.
  8. Gratinera i ugn 20 minuter eller tills osten får en ljusbrun
    färg.