Bodybuilding ett bra alternativ för ungdomar
Jag jobbar som fritidsledare i Landskrona och ser ofta problematiken med passiva ungdomar som bara sitter på ungdomsgårdar och ej gör något. I kontrast till detta har vi inom Landskrona Kraftsportklubb många ungdomar som både tränar och deltar i föreningsarbetet.
Bodybuilding varför det?
Denna fråga ställer sig många människor idag och inte minst beslutsfattarna inom RF. Hur kan det komma sig att denna sport på relativt kort tid har kunnat gripa tag i både män och kvinnor? Jag tror man får söka svaret i tiden. Många människor har en viss skuldkänsla för att man försummat sin kropp med regelbunden motion. Därför har t ex bodybuildingen blivit en populär fritidssysselsättning. Folk har vaknat upp de sista åren och kommit på att fysiskt välbefinnande medför bättre psykisk balans.
I dagens monotona stress-samhälle gäller det att vara både fysiskt och psykiskt rustad. Men detta gäller folk som redan tidigare varit medveten om att fysiskt välbefinnande hör samman med att man lättare klarar av dagens situation. En viktig sak som bodybuildingen borde ta fasta på är att försöka sprida sitt budskap om fysisk träning, och då nå ut till de mera utsatta grupperna. Jag tänker på ungdomar i förorter och arbetslösa ungdomar som idag är utsatta för stora risker i drogmissbruk, kriminalitet m m.
Kritiker till idrottsrörelsen hävdar att idrott ofta slår ut ungdomar redan i tidiga år. Det kan nog stämma till viss mån. Där tror jag att bodybuildingen skulle göra sin stora insats genom att försöka fånga upp alla föreningslösa ungdomar. Försöka att få dem till att träna och bliva medveten om sin kropp, lära sig att mat ej behöver vara pizza och hamburgare.
Bra alternativ
Ungdomarna idag blir påverkade från så många olika håll, massmedier, kompisar och skolan. Nu sist har man under ett antal år gått ut med kampanjen "A non smoking generation" som med affischer, tröjor och popgalor försökt få ungdomar att sluta röka. Vidare har man nu runtom i landet börjat gå ut med kampanjer mot haschet. Allt detta är nog bra, men en viktig sak i detta sammanhang är att man måste ha ett alternativ till haschmissbruk och rökning. Här kan bodybuildingen nog göra en hel del som genom sin träning utvecklar en kamratskap bland utövarna som nog få idrotter kan visa upp. Också genom att vara bättre fysiskt utvecklad utstrålar man ej självsäkerhet som gör att alkohol och andra droger blir onödiga.
Den stora nackdelen som jag ser det är att bodybuildingen är tvungen att brottas med problemet att bli accepterad som sport. Men inga gamla stofiler i RF kan stoppa utvecklingen av bodybuildingen. Men det hade varit bra att vara med i RF för att på så sätt få del av de pengar som statens ungdomsråd ger idrotten. Då kunde verksamheten förbättras för just ungdomar och en rejäl satsning på t ex arbetslösa ungdomar göras.
Faran med RF:s beslut om att ej uppta bodybuildingen som specialförbund är att utvecklingen av sporten hämmas. Därför måste alla nu befintliga resurser användas för att utveckla sporten.
Christian Krüger
Äntligen en tidning med fokus på Sverige!
Jag gick av en händelse in i en av landets många tobaksaffärer härom dagen. Fick då ögonen på Er tidning, som jag nyfiket köpte. Väl hemma lusläste jag tidningen från pärm till pärm. Med anledning av det kan jag bara inte låta bli att yttra mig: Tack för en förvånansvärt bra tidning!
Äntligen en tidning som bevakar vad som händer i Sverige! Hoppas Ni på detta sätt kan slå hål på vanföreställningen att Uffe Bengtsson är Sveriges enda byggare. (Inget ont om honom! Men det finns dock fler...) Glädjande var också att det kvalitativa innehållet hade fått ett förnämligt utförande. Äntligen en svensk BB-tidning som satsar på bra papper och färgfotos! Hoppas ni fortsätter i den stilen.
Och så ett önskemål: Tycker det skulle vara på sin plats om Ni gjorde ett utförligt reportage om anabola steroider! Alltför många unga byggare börjar använda hormonpreparat utan att veta vad det egentligen är. Landets alla gym översvämmas av vitt skilda uppfattningar och en massa hysch-hysch. Många vet inte om det är förbjudet i lag eller ej, om det är direkt skadligt eller rentav nödvändigt. Anser därför att en ökad kunskap genom ett reportage skulle kunna räta ut många frågetecken och kanske få folk att undvika experiment med sina kroppar. Det måste ju vara bättre att läsa sig till verkningar än att vara tvungen att chansa med sig själv!
Vänliga hälsningar Alf Sjöberg, amatörbyggare
Sluta klaga!
Då jag satt och tittade på en bodybuildingtävling nyligen så blev jag förbannad. Två killar och en tjej som satt i bänkraden framför mig klagade tävlingen igenom:
- Titta vilka klena ben, ha, ha!
- Vicka sugrörsarmar, gå hem och lägg dig...
Sluta klaga! Så länge ni sitter i bänkraden har ni inte täckning för några klagomål. Ställ upp själva och se hur lätt det är. De som tävlar gör i alla fall ett försök... Det är mer än man kan säga om er.
Hugo i Enköping
Skitigt gym
Jag tränar på ett gym i Göteborg, vilket vill jag inte avslöja. Jag tror nämligen att det jag ska tala om rör många fler gym.
Snälla gymägare, håll rent i lokalerna! Där jag tränar kan det vara minst sagt grisigt då man dyker upp på kvällskvisten. Det luktar svett och i hörnen ligger drivor av damm och annat skit. Jag har aldrig sett någon göra rent i duschrummet. Och om det någon gång är gjort, så är slutresultatet dåligt.
Varför torkas redskapen aldrig av? Borde det inte vara naturligt att tvätta rent svettiga dynor och skivstänger ibland? Om skiten får gro in några är så går den väl aldrig bort.
Nej, håll rent om ni vill att vi ska träna kvar.
Lasse Lundegren, Hisingen
Ta hand om era nybörjare!
Jag är en kille på 20 är, som har ett problem. Eftersom min fysik alltid varit klen beslutade jag mig för att börja med kroppsbyggning.
Första gången jag kom in på ett gym kände jag mig minst sagt bortkommen. Runt omkring mig stod, satt och låg killar och svettades. Men ingen gav mig så mycket som ett ögonkast. Jag blev helt enkelt tvungen att börja träna på måfå. Givetvis blev resultaten därefter, dvs dåliga. Efter en månads tappra försök tröttnade jag.
Nu, ett år senare, har jag börjat komma igång med träningen igen. Lyckligtvis har jag nu en kompis som är mer insatt i sporten, som hjälper mig med råd och sporrar mig till fortsatt träning.
Ofta ser jag nya ansikten, som står där med ett papper i handen och ser lika vilsna ut som jag en gång gjorde. Helst skulle jag vilja hjälpa dom, men man måste tänka på sin egen träning också.
Så snälla gymägare och tränare, ta hand om era nybörjare! Då kommer ännu fler att tycka om sporten och stämningen på gymmen blir bättre.
Hälsningar Hasse Sandström, Malmö
Svar till insändaren i Bodybuilding nr 2 "Årets domartabbe"
När jag läste insändarsidan blev jag väldigt förvånad över att se en sådan rubrik gällande VM-kvalet i Vänersborg klass -90 kg.
Jag läste naturligtvis med intresse eftersom jag själv dömde bl a denna klass.
När jag läst denna "smörja" var det beklagligt att se vem som var ansvarig för insändare, ordf. i Stockholms BBF Lars Dahlström.
Denna "expert" påstår att alla väntade sig att Ulf Bengtsson och Lennart Dahlgren skulle göra upp om segern, men jag är övertygad om att dessa båda herrar även räknade med Wahlgren. Enligt Dahlström skulle domslutet vara rena hjärnblödningen.
När han gör sig skyldig till sådana helt ogenomtänkta påståenden borde han naturligtvis genomgå en grundlig undersökning själv i första hand. Vad Dahlström måste informeras om är att line up inte enbart betyder bedömning av symmetri. Någonting som "experten" Dahlström också måste försöka lära sig är att högsta och lägsta domarpoäng alltid strykes och därmed elimineras alla försök till favorisering. Dahlström efterlyser neutrala domare och det var precis vad Svenska BBF hade arbetat fram till VM-kvalet.
Det fanns nio domare som alternerade mellan de olika klasserna, med sju domare som dömde varje klass.
Fördelningen på domarna var: Finland 1, Norge 2, Göteborg 2, Stockholm 2 och Malmö 2.
Det är beklagligt att höra Dahlström som kritiker och expert när han saknar självkritik totalt. Som avslutning vill jag tala om att jag är av samma åsikt som redaktionen när det gäller utbildning av domare.
Men jag vill även påpeka att kritiken mot domarna är klart överdriven. Kontrollerar man protokollen så visar det sig nu att domarna är både neutrala och kunniga.
Hälsningar från Cai Persson Vice. ordf. Skånes BBF