Från en annan värld: Oliver Adzievski
Från i princip ingenstans kom han, Balkanbyggaren Oliver Adzievski. Trodde vi, alltså. För vid ett samtal visar det sig nämligen att han varit med förr. I en annan värld, typ.
Du kommer från Makedonien, som för oss svenskar är lite av en annan värld. Hur är det att leva där?
- Det är tyvärr ett land helt i spillror efter kriget. För vanliga arbetande människor är det mycket svårt att leva där. Hela strukturen är odemokratisk och genomkorrumperad. Det är tyvärr bara kriminella som klarar sig. Och det var därför jag valde att flytta därifrån. Jag vill ha mer ut av livet än vad som går att få i Makedonien just nu. Och det är kanske därför jag trivs så otroligt bra här i Sverige. Jag är verkligen jätteglad över att få leva i ett så välutvecklat land.
Med så mycket misär nära inpå dig, hur kom du då på tanken att börja träna?
- Först och främst: det finns ett utbrett intresse för träning och muskler i Makedonien, men det saknas riktigt bra utrustning. För att inte tala om maten. Den är 100 gånger bättre här. Sedan var jag mycket smal när jag var ung. Jag vägde faktiskt bara 52 kg innan jag började träna.
Hur kom du fram till att du ville börja tävla?
- Det började med att jag läste Flex, Muscle & Fitness och faktiskt B&K (!) i Makedonien. 1988-89 såg jag några bilder på Arnold och tänkte att en dag vill jag bh likadan, så då satte jag fart med träningen ordentligt. Generellt kan man säga att jag har väldigt svårt för att lägga på mig massa. Men med målmedveten träning kom resultaten efter en tid.
Första tävlingen?
- Det var 1988 på Stadsdelsmästerskapet i Bytola, jag var 16 år och vägde in på 59 kg. Trots att jag blev oplacerad så blev jag rejält biten. Två år senare vann jag samma tävling som junior, vägandes 68 kg, och det är fortfarande en av mina roligaste segrar. Året efter det (1991) vann jag -70-klassen på de Nationella Mästerskapen i Makedonien.
Hur kom det sig att du sedan höll upp med tävlandet några år?
- Jag flyttade till Tyskland (Ziegen) kort efteråt. Väl där fick jag kämpa för brödfödan på ett annat sätt än vad jag var van vid, men trots det tränade jag på för att förbättra min fysik. 1996 bestämde jag mig för att flytta till Sverige (Trelleborg), och det var väl då det stora lyftet kom för mig och min fysik. Så 1998 åkte jag tillbaka till de Nationella Mästerskapen i Makedonien och vann tungviktsklassen. Två år senare vann jag både tungviktsklassen och overalltiteln på Balkanmästerkapen.
År 2002 var också ett händelserikt år för dig. Först tävlade du på NABBA-VM och kom 4:a, sedan blev du svensk medborgare, kom tvåa på SM-kvalet och vann tungsviktstiteln på SM. Hur kom det sig att du tävlade på NABBA-VM, som också det är en helt annan värld för oss IFBB:are?
- Det finns ingen anledning egentligen. En kompis ringde och sa att det fanns en tävling i Grekland som skulle passa mig. Så jag åkte dit och blev 4:a.
Sedan blev det SM-kval, där du blev tvåa. Några speciella intryck?
- Fredrik Age var bra. Han är en av Sveriges bästa bodybuilders, så därför blev jag faktiskt inte så besviken när jag förlorade. Han var riktigt, riktigt bra.
Men sen vann du vid SM?
- Ja, och tro mig - det var en underbar känsla att vinna, och det är en underbar känsla att vakna upp varje morgon och vara svensk mästare.
Hur går du vidare?
- Mitt nästa mål är att förbättra mig - hela kroppen, alla muskler. Hela min kropp är min svaghet, anser jag. Jag behöver mer muskelmassa, självklart symmetriskt fördelad. Förmodligen 5-6 kilo till, kanske mer ändå. Sedan är tanken att prova som proffs. Jag vet att det kan låta som ett orealistiskt mål, men jag måste sikta högt för att kunna motivera mig. Sedan är jag ju ännu bara 30 år, så det hinner hända mycket innan jag är färdig.
OLIVERS TRÄNING
Oliver gillar gammaldags träning - tungt med stång och hantlar.
- DAG 1: Bröst, biceps
- DAG 2: Framsida ben, vader
- DAG 3: Rygg, hamstrings
- DAG 4: Axlar och triceps
- DAG 5: Vila
Innan tävling vilar Oliver när han känner sig sliten. Mage körs 3-4 gånger/vecka innan tävling.
OLIVERS MERITER
OLIVERS DIET
Oliver äter mycket protein, ligger lågt på kolhydrater men äter mer fett. Oliver upplever att han kan behålla mer muskelmassa under dieten då. Vatten är en av hörnstenarna i Olivers diet. Åtta till tio liter per dag häller han i sig.
- FRUKOST: 100 gr ris + 500 gr kycklingfilé, vatten
- MÅL 2: 50 gr ris + 500 gr kycklingfilé, vatten
- MÅL 3: 500 gr kycklingfilé, vatten
- MÅL 4: 500 gr kycklingfilé, vatten
- MAL 5: 300-400 gr torsk eller tonfisk + vatten
- MÅL 6: En 50-60 gr proteinshake på wheyprotein från Peak Body
- INNAN TRÄNING: Peak Body Koffein Kick + Aminosyror
- EFTER TRÄNING: Peak Body Wheyprotein + L-glutamin Peak Body Pro 50 Proteinbar