B&KArtiklar - Ove Rytter - 10 råd till dig som vill tävla i bodybuilding

10 råd till dig som vill tävla i bodybuilding

Läs mer

Formtoppning för tävlande
Checklista för poseringsträning
Hur dömer domarna?
• IFBB:s amatörbodybuildingregler
• Natural Physique Systems: Bodybuilding Competition FAQ Version 1.1
• BodybuildingCompetition
• GettingLean.com: Bodybuilding Competitions
• Weighty Matters: How to Shave Excess Body Hair... and Justifications for Taking out the Razor
• Weighty Matters: Getting Cut: A No-Nonsense Guide to Nutrition a Week before Your Contest
• Weighty Matters: Pre-Contest Tips for First Timers
• Weighty Matters: More Pre-Contest Tips for Bodybuilders

Öppna länkar i nya fönster
Sök på B&K:s webbplats

Sök på webben med Google  

Kommentarer

Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

Av Ove Rytter

Sugen på att tävla? Kanske i någon nybörjartävling som Luciapokalen eller i B&K:s fototävling?

Få vågar tävla i bodybuilding. Än färre har anlag att vinna. Genom åren har jag sett tusentals killar och tjejer tävla i bodybuilding. Jag glömmer aldrig killen som kom in med strumporna på, eller han som började posera med ryggen mot publiken, blind av nervositet.

Jag tävlade själv för första gången redan 1978. Tävlingen hette "Sveriges Bästa Atlet", avhållen i Göteborg. Ehrling Wahlgren var gästposör - och Ali Malla vann overalltiteln. Jag hade inte pejl på mycket.

Och än idag finner jag dagligen frågor av ungefär samma typ som jag hade då. Frågor som du nedan förhoppningsvis får svar på, innan du för första gången ställer dig på en tävlingsscen. Här några enkla basråd innan du exponerar dig inför kritiska ögon:

1. Be någon kunnig bodybuilder, eller ännu hellre utbildad domare, att provdöma din fysik. Gör alla obligatoriska poseringar - och lyssna uppmärksamt på kommentarerna. Här har du chansen att ändra små detaljer i din poseringsteknik - och tillvarata goda råd om vad du behöver förbättra rent fysiskt.

2. Provdöm en tävling själv. Jämför din uppfattning om hur en bra fysik ska se ut med de domarsiffror som finns att tillgå efter tävlingen.

3. Använd inte brunkrämer som får dig att se ut som en smält chokladbit. Eller som om du vore den 103:e Dalmatinern. Fråga en erfaren bodybuilder, som du tycker har bra tävlingsfärg, om råd.

4. Fråga inte dina bästa vänner om hur de tycker att du ser ut. De kommer kanske att ljuga. Bara för att vara snälla. Och du kommer garanterat inte att se några ryggdunkare på domarnas plats.

5. Skyll förluster på dig själv - och tacka dina närmaste för dina vinster.

6. Du älskar bodybuilding. Eller hur? Visa då det på scenen! Att se ut som om du missat tåget blir ingen glad av. Inte ens du själv.

7. Poseringen! De flesta nybörjare verkar ta detta med en klackspark. Gör inte det! Poseringsprogrammet är en viktig bit för att marknadsföra din fysik - och hela vår sport. Ta hjälp av en koreograf. Då helst en som styrketränar själv. Eller anlita en bodybuilder som du tycker poserar bra.

8. Bli inte desperat i sista sekunden! Många bodybuilders börjar i sista sekunden att laborera med vätska, maten och underliga vanor, vilka kroppen inte är van vid. Behöver jag tillägga att detta knappast gynnar formen? I nio fall av tio slätar du ut och förstör det mesta du kämpat för. Om du är klar så är du klar. Och behöver inte - och ska inte - göra några idiotiska kroppsexperiment.

9. Låtsas att du går till gymmet. Ja, bodybuilding är som all annan sport. Stress påverkar din form och prestationsförmåga. Med lugnet i behåll, blir det lättare att prestera. Tänd till när du ska, men inte tidigare.

10. Låt dig inte skrämmas av "att alla är så stora". Med bra symmetri, kan du slå killen med 50 cm i armar. Ty domarna är mer begåvade än att stirra på det som är bra: de söker brister!

Skapad 2001-01-30 | Uppdaterad den 03 maj 2001 av