B&K - Tidningen - 1982 - Nummer 2 - Mike Mentzer: Mr Heavy Duty

Mike Mentzer: Mr Heavy Duty

Sidan skapad 2002-08-16
Uppdaterad 2002-08-16

Text: Per-Axel Sjöholm

Sök på B&K:s webbplats
 

Sök på nätet med gymråttans favorit:

Sök på webben med Google

 
Kommentarer
Maila eller använd formuläret nedan:

namn (valfritt):

e-post (om du vill ha svar):

meddelande:

B&K Sports Magazine 2/1982:

Aldrig tidigare har Mike Mentzer, Mr Universum, ställt upp på en intervju så öppenhjärtlig som vi kan presentera. Mike skräder inte orden. Nej, det är ibland nästan chockande att höra hans uttalanden.

Men Mike ger er hela sin version av sanningen kring kroppsbyggningen idag. Sin syn på träning, Joe Weider och Arnold Schwarzenegger. Den här artikeln är minst sagt sensationell!

- Det är inte konstigt att Franco Columbo vinner Olympia. Det är ju katten så mycket billigare att låta Franco vinna än att Wieder måste trycka om en massa omslagsbilder på sina många näringsprodukter.

Alltihop luktar som en avfallstunna!

Mike Mentzer skräder inte orden när jag sitter och pratar med honom. Mike är arg. Ja, förbannad och besviken är förmodligen mer adekvata uttryck.

När jag såg Arnold Schwarzenegger dyka upp på 1980 års Olympia visste jag att han skulle vinna. Samma sak när nu Franco gjorde comeback.

- De två sista årens tävlingar om Olympia-titeln har gjort att vår sport fått ett skamfilat rykte. Nu gäller det att årets Olympia i London verkligen blir juste, säger Mike.

- I alla fall tänker jag ställa upp i London. Även om Joe Weider säkerligen inte är speciellt förtjust i tanken att jag skulle vinna, skrattar Mike.

Nej, Mike Mentzer har inte precis gjort sitt bästa för att bröderna Joe och Ben Weider ska älska honom över allt annat.

Redan efter 1980 års Olympia gjorde sig Mike impopulär.

- Ja, jag deklarerade vad jag kände inför Arnolds seger. Förklarade också att jag inte tänkte ställa upp i kommande Olympia. När det hela sedan visade sig bli något av en bojkott inför 1981 års Olympia blev jag och Boyer Coe utpekade som förrädare.

- Det gick faktiskt så långt att både jag och Boyer höll på att bli uteslutna ur IFBB. Tydligen vågade man inte riktigt ta steget fullt ut utan nöjde sig med att "varna" oss, skrattar Mike.

Skenhelig?

Trots att Mike inte är en hängiven beundrare av Joe och Ben Weider förekommer Mike ofta i Joe Weiders Muscle & Fitness. Där gör han reklam för både det ena och det andra.

Sedan står Mike ändå på sina seminarier och menar att det är onödigt att slänga ut pengar på en massa supplement. Hur går det egentligen ihop Mike? Är det inte lite fult och skenheligt från din sida?

- Jag säger att det finns utrymme för supplement. Men skulle man käka så mycket som det står i annonserna hade väl de flesta ruinerat sig per omgående.

- Vad jag menar är att allt ska ske med måtta. Vi ska ju inte glömma bort att det i dag handlar om pengar och åter pengar inom kroppsbyggningen.

- Vi ser också ett större inslag av sex. Bilderna på de kvinnliga och manliga kroppsbyggarna blir mer och mer utmanande. Kroppsbyggning börjar bli ett mode på många sätt. Kroppsbyggning har blivit ett begrepp som sprider sig bland allt fler kategorier av människor. M a o finns det mer och mer pengar att tjäna.

- Nu ser Joe Weider en möjlighet att tjäna mer pengar än någonsin. Storhetsvansinnet växer. Det kan väl i alla fall inte vara speciellt bra att göra bronsbyster föreställande sig själv, ler Mike.

Heavy Duty

Men det är inte bara Mikes många kontroversiella uttalanden om ledande personer inom kroppsbyggningen som fått honom att bli både hatad och älskad.

Mike Mentzers träningsmetoder har fått många att undra vad han sysslar med.

Vi känner väl alla till Mikes "Heavy Duty". Men vad menas egentligen med "Heavy Duty"?

- Kort sagt är det ett exempel på att det är intensiteten och inte kvantiteten som är avgörande. Om du kör ett pass på två timmar anser du dig ha kört stenhårt. Ja, du upplever det säkerligen så. Men inbilla inte mig att du har kört maximalt under dessa två timmar. Nej, du har tränat länge, men säkerligen inte bra.

- Jag ska ta ett exempel, det s k Coloradoexperimentet. De flesta i Sverige har väl hört talas om Casey Viator. Just Casey testades under en månad. Han fick träna efter den s k high intensitymetoden, som jag kallar för "Heavy Duty".

- Vid experimentets början vägde Casey 75 kg. Nu var han långt ifrån sitt bästa jag. Vi ska också komma ihåg att Casey innan varit mycket grov. Nu gick i alla fall Casey upp från 75 kg till 96 på en månad och hade betydligt mindre fett än när han började träningen. Kom dessutom ihåg, att Casey bara tränade tre dagar i veckan och 30 minuter vid varje träningspass. Visst låter det hela otroligt, men det är vetenskapligt bevisat. Visst är Casey något av ett underbarn, men det hela är ändå otroligt. Dessutom tog inte Casey några som helst anabola steroider under testet.

Intensiteten avgörande

- Vad jag menar att visa med det här experimentet är att det inte är mängden träning utan intensiteten och kvaliteten som är avgörande.

- Låt oss se på Arnold Schwarzenegger. När han tränade inför Mr Olympia 1975 ökade han från juli till november sju kg i vikt. Närmare bestämt från 95 till 102 kg. Under den här perioden tränade han 288 timmar. Jämför själva Casey Viators viktökning, och vi talar alltså hela tiden om muskelökning.

Det tog Casey sex timmar att öka 21 kg muskulär vikt och dessutom mer då han ju hade mindre fett vid månadens slut.

- Risken är alltså faktiskt betydligt större att man blir övertränad än att man tränar för lite. Det är oerhört viktigt att muskeln hinner vila ut totalt innan den sätts på hårda prov igen.

- Ju bättre jag blir desto kortare blir också mina träningspass. Faktum är att jag aldrig kör en muskel mer än 20 minuter.

Men kom då ihåg att jag har haft maximal belastning och kört strikt. Och då menar jag strikt. Den muskelgrupp jag tränat har också isolerats till max.

Ok, Mike. Jag kan förstå att en byggare i världsklass kan få resultat enligt dina principer. Men det måste väl ändå finnas plats för individuell träning. Allt kan ju inte passa den enskilde kroppsbyggaren?

- Nej, men jag har vetenskapligt bevisat att "Heavy Duty" är den bästa metoden. Se bara på Casey Viator. Men klart är att det fordras att den som tränar också utför allt oerhört strikt och långsamt. Att köra tungt innebär att köra så tungt som möjligt, men ändå strikt! Glöm inte bort det!

- Personligen anser jag idealet ligga på fyra dagars träning i veckan med en splittrad uppdelning. Måndag kör jag överkroppen. Onsdag blir det ben. Fredag överkroppen igen. Söndag äter ben.

Bulk och deff

Det snackas mycket om bulkmetoden. Jag vet att du Mike förkastar denna typ av uppgång. - Jag har mycket lätt för att gå upp i vikt. Kan åka upp 30 kg på sex månader. En gäng trodde jag att detta var modellen. Men oj vad jobbigt det var att sedan ta bort alla överflodskilona.

- Innan bulkningen vägde jag 90 kg. När jag började deffa var jag uppe i 120 kg och på tävlingsdagen låg jag på 84 kg och var sämre än när jag började bulka.

- Mänga som börjat deffa ligger nära 0 i kolhydratintag, medan proteinintaget ligger väldigt högt. Men det är inte kolhydraterna man ska hålla efter utan kalorierna. Man tappar mer muskelmassa om man koncentrerar sig på ett minskat kolhydratintag.

- Själv börjar jag deffa ca åtta veckor före en viktig tävling. Min föda består i stort sett av vad som helst. Men jag håller en oerhörd koll på kaloriintaget. Jag kan äta glass, mjölk och cornflakes. Men det gäller ju bara att se till att kaloriintaget inte överstiger din uppgjorda deffplan.

- Visserligen uppfattade många det som en psykning när jag inför 1980 års Olympia kom in på Golds Gym käkande glass. Men min diet var OK och mitt dagliga kaloriintag negativt, så jag kom i bättre form än någonsin. Aven om det nu inte räckte för att slå Arnold..., ler Mike.

- Som jag ser det ska en välbalanserad diet bestå av: 60 % kolhydrater, 25 % protein, 15 % fett.

Mike och jag har suttit och pratat länge över en bit god mat. Timman börjar bli sen. Mike ska upp tidigt dagen efter för att flyga tillbaka till USA. Just nu tränar han hårt hemma i staterna. Målet är Olympia i år.

- Se upp, Mike Mentzer blir farlig i år. Hälsa dina läsare, att jag ser fram emot att komma till Sverige för en del uppvisningar, säger Mike innan han vinkar adjö.

Kroppsbyggningens egen gosse Ruda.

Mannen som gör det han känner för och ger blanka katten i vad andra tycker.

Sedan må de heta Joe Weider eller Arnold Schwarzenegger!